Mijn uitneembare beugel is stuk. Wat moet ik nu doen?

Als je uitneembare beugel stuk is, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de praktijk voor het repareren van je beugel. Als je de beugel niet meer kunt dragen mag je deze uit laten. Probeer je beugel niet te verbuigen of te repareren. Vergeet je beugel niet mee te nemen naar deze afspraak!

Mijn kaken doen zeer en ik heb lichte hoofdpijn door het dragen van mijn beugel. Is dat normaal?

Je beugel beweegt je kaken naar een andere stand. Hierdoor kun je met name de eerste dagen spierpijn in je kaken voelen. Ook kan de beugel lichte hoofdpijn veroorzaken. Dit is normaal. Als je hier last van hebt, mag je een pijnstiller nemen.

Mijn beugel drukt op mijn tandvlees. Wat moet ik nu doen?

Maak zo snel mogelijk een afspraak als je beugel op je tandvlees drukt. We adviseren je om de beugel wel te blijven dragen. Is dit te pijnlijk? Laat hem dan uit tot ongeveer een halve dag voor je afspraak. Dan kan de arts goed zien waar de beugel precies tegen aan drukt.

Ik heb een wondje op mijn lip/wang door mijn slotjesbeugel. Wat kan ik daar tegen doen?

De brackets (slotjes) kunnen vlak na het plaatsen of bijstellen van de beugel ruw aanvoelen. Hierdoor kun je kleine irritaties of blaren aan je wangen, tandvlees of lippen krijgen. Deze irritaties verdwijnen binnen een paar dagen vanzelf. De scherpe of ruwe delen kun je eventueel met een bolletje was of een stukje suikervrije kauwgum bedekken.

Het ringetje om mijn kies is los. Wat moet ik nu doen?

Laat het ringetje zitten en bedek het met een bolletje was of suikervrije kauwgum. Draag geen elastieken meer om het ringetje. Als het ringetje bijna van je kies afvalt, mag je het voorzichtig verwijderen. Neem vervolgens contact op met je praktijk om een reparatieafspraak te plannen. Neem het ringetje mee naar de afspraak als je deze nog hebt.

Wat kan ik de eerste dagen eten nadat mijn beugel is geplaatst of als ik een dikkere draad door mijn beugel heb gekregen?

De eerste dagen nadat je beugel is geplaatst, maar ook als je beugel net is bijgesteld, kunnen je tanden en kiezen wat gevoelig zijn. Dit komt doordat de beugel zijn werk doet. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. We adviseren je om de eerste dagen zacht voedsel te eten, zoals soep, yoghurt en pasta. Je mag een pijnstiller nemen om de pijn wat te verminderen. Binnen een paar dagen is de pijn verdwenen, omdat je tanden (weer) gewend zijn aan de druk van de beugel.

Het elastiekje om mijn slotje is los geraakt.

Heb je een Chain (kettingelastiek) en is deze los? Neem dan contact op met je praktijk voor het maken van een reparatieafspraak. Als je binnen een paar dagen een controleafspraak hebt, hoef je hier niet over te bellen. Dan kun je dit aangeven tijdens de afspraak. In alle overige gevallen hoeft een losgeraakt elastiekje niet met spoed teruggeplaatst te worden. Tijdens je eerstvolgende controleafspraak plaatsen we een nieuw elastiekje terug. Als je last hebt van het elastiekje, mag je het voorzichtig loshalen.

De draad van mijn beugel is gebroken. Wat moet ik nu doen?

De metalen draad die door je slotjes loopt is nodig om je tanden en kiezen in beweging te krijgen en kan soms door spanning breken. Als je last heb van de gebroken draad, kun je een bolletje was of een stukje suikervrije kauwgum op het prikkende deel plaatsen. Maak vervolgens zo snel mogelijk een reparatieafspraak.

De draad die door mijn slotjesbeugel loopt prikt in mijn wang/tong/gehemelte. Wat moet ik nu doen?

Doordat je tanden en kiezen bewegen kan de draad die door de beugel loopt verschuiven en uitsteken. Je kunt het prikkende gedeelte het beste met een bolletje was of een stukje suikervrije kauwgum afdekken. Als de draad nog steeds irriteert, kun je proberen om deze om te buigen. Je mag het prikkende deel van de draad ook afknippen met een stevig nagelknippertje. Als dat niet lukt, neem (eventueel de volgende dag) telefonisch contact op met de praktijk om een afspraak te plannen voor het afknippen van het prikkende deel van de draad.

Mijn spalkje is los gegaan/gebroken. Wat moet ik nu doen?

Het spalkje zorgt ervoor dat je tanden mooi recht blijven staan. Om te voorkomen dat je tanden gaan verschuiven is het daarom belangrijk om zo snel mogelijk een reparatieafspraak te plannen, bij voorkeur binnen 2 weken. We zetten het spalkje dan weer vast of we plaatsen een nieuwe. Als je een nachtbeugel hebt, draag die nu dan zoveel mogelijk tot aan de reparatieafspraak.

Ik heb een losse bracket/los slotje. Wat moet ik nu doen?

Een losse bracket kan irritaties aan je wangen of tong veroorzaken. Daarom kun je de losse bracket het beste afdekken met een bolletje was of een stukje suikervrije kauwgum. Draag in ieder geval geen elastieken meer om de losse bracket. Als de bracket helemaal loszit, mag je deze voorzichtig proberen te verwijderen. Neem bij een losse bracket altijd contact op met de praktijk voor het plannen van een reparatieafspraak. Ook als je binnenkort al een afspraak bij de praktijk hebt staan. Vermeld hierbij dat je een losse bracket hebt. De praktijk moet namelijk extra tijd plannen voor het plaatsen van een nieuw slotje.

A4
A1
A3

Eerste Hulp

Voorkomen is beter dan genezen

Een beugel is niet onbreekbaar, ga er dus voorzichtig mee om!

Om te voorkomen dat een beugel stuk gaat, kun je zelf een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Doe bijvoorbeeld een uitneembare beugel altijd uit als je gaat eten. Heb je een vaste beugel? Voorkom dan afbijten van of bijten op harde en kleverige dingen. Mocht er desondanks toch iets kapot gaan aan je beugel, geen paniek. Kijk hieronder wat je kunt doen. Bewaar afgebroken of losgekomen onderdelen altijd goed en neem deze mee naar je volgende afspraak.


Uitneembare beugels

Beugel gebroken of haakje kapot?

Gaat er iets kapot aan je uitneembare beugel, maar kun je deze nog wel dragen zonder pijn? Ga dan door met het dragen van je beugel volgens de voorschriften. Je hoeft niet per se eerder terug te komen naar de praktijk. Tijdens de volgende controle zullen we je beugel herstellen of als dat nodig is, opsturen naar het laboratorium voor reparatie.

Gaat er iets kapot aan je uitneembare beugel en is het niet meer mogelijk deze te dragen of het dragen van de uitneembare beugel doet pijn? Wacht niet tot de volgende controleafspraak, maar neem contact op met de praktijk voor een afspraak. Gebeurt dit tijdens vakantie of in het weekend, laat de beugel die pijn doet tijdelijk uit en bel de eerste volgende werkdag met de praktijk voor een afspraak. Bewaar gebroken beugels altijd goed en neem deze mee naar je volgende afspraak.


Vaste Beugels

Bewaar losse slotjes / bandjes altijd goed en neem deze mee naar je volgende afspraak!

Gaat er tijdens vakantie of in het weekend iets kapot aan je vaste beugel maar je hebt hier geen last van? Geen probleem. Neem de eerste volgende werkdag contact op met de praktijk om te overleggen of snelle reparatie gewenst is, of dat dit kan wachten tot de volgende controle. Mocht er iets kapot gaan vlak voor je controleafspraak, neem altijd even contact op met de praktijk, zodat er meer tijd kan worden ingepland om een eventuele reparatie direct uit te voeren.

Gaat er iets kapot aan je vaste beugel en je hebt hier last van? Neem dan contact op met de praktijk, zodat een reparatie afspraak gepland kan worden. Gebeurt dit tijdens vakantie of in het weekend, probeer in dat geval zelf het probleem zo goed mogelijk op te lossen. Hieronder staan enkele tips voor de meest voorkomende problemen.

Als er iets scherp is of uitsteekt, probeer dit af te dekken met was of suikervrije kauwgom. Werkt dit niet, probeer het uitstekende stukje dan terug te buigen met de gum achter op een potlood zie instructiefilmpje

Als er een dun draadje prikt, probeer dan om het uitstekende deel met een nagelknippertje of kniptangetje af te knippen zie instructiefilmpje

Stuur ons een bericht